Stadswandeling Deventer: Van Bokkingshang tot Ossenwaard – Over nijverheid en voedselvoorziening in de middeleeuwen

In de oude Hanzestad Deventer was het een komen en gaan van vele lieden. Ieder met een eigen doel, ieder met een eigen toekomst. Van de missionaris Lebuïnus tot de Bisschop van Utrecht, van moordlustige Noormannen tot Geert Grote waren zij ooit deelgenoot van de meer en meer stad wordende nederzetting die “Dauenter”  ooit was. Wat deed men voor de kost? Van waar haalde de stad haar rijkdom? En wat was dan die kost die men verdiende en hoe kwam men er aan?

Deze stadswandeling neemt u mee door en om het mooie Deventer. We staan stil bij de ontstaansgeschiedenis van de stad vanaf het moment dat er slechts enkele boerderijen stonden op de hogere gedeelten binnen de huidige stad. Na het schetsen van de groei van Deventer tot een stad met vestingwal en stadsrechten, gaan we dieper in op de voedselvoorziening in de middeleeuwen en de economische activiteiten in die tijd.
We sluiten de excursie af met een wandeling door de uiterwaarden aan de overkant van de IJssel die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de stad en die nu een prachtig natuurgebied vormen. Ook staan we daarbij stil bij de toekomstige ontwikkelingen in het kader van het landelijk project “ruimte voor de rivier” dat toekomstige overstromingen moet voorkomen en daarmee onderdeel is van onze nog altijd voortdurende strijd tegen het water.

Tussen de stadswandeling en de excursie naar de uiterwaarden gebruiken we de lunch in een van de vele horeca-gelegenheden aan de Brink, een van de grootste pleinen van Nederland.

Prijzen

Op aanvraag

Aanvullende informatie

. Startpunt station Deventer

. ca. 11 kilometer; 4-5 uur

. Voornamelijk vlak terrein

. Stadsroute verhard

. Uiterwaarden droog/dras

. Meenemen: goede wandelschoenen, regenjas, pet, koffie / thee / water

. Lunch inbegrepen