Stadswandeling Deventer: Over Heilige Maegdenhuysjes en ananas- De geschiedenis van Deventer Sociale voorzieningen

Dirk de Munter en zijn vrouw Margaretha zijn de oudst bekende bewoners van het oudste Gasthuis van Deventer aan de Brink uit 1267.  Zij kochten zich in het gasthuis in, in ruil voor een stuk grond buiten de Brinkpoort en verzekerden zich zo van zorg.
In de oude stad Deventer nam met de groei van de bevolking ook het sociaal bewustzijn toe. Op grond van particulier of kerkelijk initiatief ontfermde men zich vanaf de 13e eeuw over armen, zieken, gebrekkigen en daklozen in talloze instellingen in de stad.

Deze stadswandeling neemt u mee langs de sociale voorzieningen van de stad Deventer en aansluitend, na de lunch, naar landgoed “de Haere” waar Stichting IJssellandschap haar hoofdkantoor heeft. We gaan in op het ontstaan en de ontwikkeling van deze sociale voorzieningen door de eeuwen heen en hun plaats in de Deventer samenleving. Een deel van deze van oudsher aanwezige sociale instellingen verenigden zich in 1911 tot “Stichting de verenigde gestichten”. In 1986 werd deze stichting weer gesplitst in de “Solis zorggroep” (o.a. thuiszorg, kraamzorg, bejaardenzorg) en anderzijds de “Sichting IJssellandschap” als beheerder van de oorspronkelijke landerijen; tegenwoordig beheert de stichting ca. 4000 hectare landbouwgrond, natuurgebied en bosgebied ten behoeve van recreatie en bosbouw.
Landgoed de Haere is zowel cultuurhistorisch als voor natuur een interessant gebied. Onder andere door bovengenoemde historie maar zeker ook door haar ontwikkelingen door de jaren heen, haar bewoners, het landschappelijk karakter en de aanwezige verdedigingswerken die onderdeel uitmaakten van de IJssellinie.

Tussen de stadswandeling en de excursie naar landgoed “De Haere” gebruiken we de lunch in een van de vele horeca-gelegenheden aan de Brink, een van de grootste pleinen van Nederland.
Voor een bezoek aan landgoed “De Haere” is vervoer nodig. Tot 4 personen is dit zonder meer mogelijk via Landbeleven. Bij meer personen zullen we de mogelijkheden hiervoor gezamenlijk inventariseren.

Prijzen

Op aanvraag

Aanvullende informatie

. Startpunt station Deventer

. ca. 9 kilometer ; 4-5 uur

. Voornamelijk vlak terrein

. Stadsroute verhard

. Landgoed bospaden (modder)

. Meenemen: goede wandelschoenen, regenjas, pet, koffie / thee / water

. Lunch inbegrepen