Deventer; De Veluwse Bandijk

Deze excursie begint niet in Deventer maar bij het kerkje in het vlakbij gelegen Wilp.
Tot 4 personen is het echter zonder meer mogelijk om u, zonder extra kosten, te ontvangen op het station van Deventer, Zutphen of Apeldoorn. Uiteraard breng ik u in dat geval na afloop ook weer terug naar het door u gewenste station.

Vanaf het kerkje in Wilp lopen we over de Veluwse Bandijk die in zijn eerste vorm in de 14e eeuw werd aangelegd. Het is een pittoresk, intiem dijkje dat dan weer onder bomen en dan weer door het open veld loopt. Hierdoor zijn er regelmatig veranderende vergezichten, mede ook door het sterk slingerende karakter van de dijk. Dit maakt het tot een onbekende wandeling die niet zou misstaan in een top-tien van mooie wandelingen in Nederland.

Wilp is ook de plaats waar Lebuinus, de “grondlegger” van Deventer onderdak vond, alvorens het gebied “over de IJssel” te bekeren. Kasteel Nijenbeek is nu niet meer dan een ruïne maar had in de vroege middeleeuwen nog een functie in de verdediging van Deventer.  De weilanden van de Wilpse en Nijenbeker Klei bieden een thuis aan reeën, hazen en vossen, alsook aan ooievaars, steenuilen, diverse roofvogels en weidevogels als de grutto en de tureluur. In de winter overwinteren hier grote aantallen ganzen.

Prijzen

Op aanvraag

Aanvullende informatie

. Startpunt kerk in Wilp

. Afstand ca. 13 kilometer .

. Vlak terrein

. Over paden en kleigrond

. Meenemen: goede wandelschoenen, regenjas, pet, koffie / thee / water

. Lunchpakket a EUR 5,50 mogelijk