Nijmegen; Heilig woud der Bataven

In de voorlaatste ijstijd van 128.000 jaar geleden ontstonden, aan de randen van het landijs, de heuvels van de Duivelsberg. De heuvels waren al vroeg als woonplaats in trek omdat het omliggende gebied vooral de speelbal was van de wind en de vrij meanderende rivieren. Vondsten uit de steentijd en van de Romeinen getuigen hiervan. De oude naam Oppidum Batavorum voor Nijmegen verwijst naar de Bataven die zich hier vanuit West-Germania vestigden.

Tegenwoordig is de Duivelsberg een prachtig bosgebied met daarin afwisselend weilanden die het geaccidenteerde terrein een voortdurend wisselend aangezicht geven.

Tijdens deze excursie staan we stil bij de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de verschillen in variëteit van bos en begroeiing als gevolg van de hoogteverschillen en het bodemgebruik en de invloed van de mens.
We beginnen de dag in Berg en Dal op een hoogte van ca. 95 meter boven NAP en dalen snel naar 28 meter boven NAP. Gaandeweg ontdekken we het gebied aan de hand van vogels en planten, geschiedkundige wetenswaardigheden en historische gebeurtenissen.
Tot 4 personen is het afhalen van en wegbrengen naar station Nijmegen zonder meer mogelijk.

Prijzen

Op aanvraag

Aanvullende informatie

.  Startpunt Berg & Dal

. Ca. 11 kilometer ; 4-5 uur

. Geaccidenteerd terrein

. Hoogte verschil 65 meter

. Meenemen:goede wandelschoenen, regenjas, pet, koffie / thee / water

. Lunchpakket a € 5,50 mogelijk