Skip to content

van Ommen naar Dalfsen

wandelnetwerk van Ommen naar Dalfsen

wandelnetwerk in oost Nederland

Deze wandeling van Ommen naar Dalfsen voert je langs de Regge, door bossen en over meerdere landgoederen. Via landgoed “Het Laer” , wat open plek in het bos betekent, komen we al gauw aan de boorden van het kleine riviertje “De Regge”. In oude tijden van belang voor de handel per boot op Zwolle…tot Deventer met het graven van De Schipbeek de Regge haar water ontnam en hiermee Zwolle de loef afstak. Het is nooit meer goed gekomen tussen die twee.

Via landgoed-dorp Vilsteren komen we in het stroomgebied van de Vecht. Dit is een prachtig gebied met vergezichten, intieme waterpartijen en oeverwallen. Vilsteren is eigenlijk een dorp op een landgoed en is werkelijk een prachtig gehucht en beschermd dorpsgezicht. Hier wonen 350 mensen waarvan 175 in het dorp zelf dat een katholieke enclave in een voornamelijk protestantse regio vormt. De oude boerderijen, het landhuis en de stellingmolen nemen je mee terug in de tijd. Hoewel het oogt als een openluchtmuseum is dat geenszins het geval of zoals ze het zelf beschrijven “een levend landschap in een levende gemeenschap.”

Later op de dag passeren we ook nog het prachtige “kasteel Rechteren” dat op een eiland binnen een oude rivierarm van de Overijsselse Vecht ligt. Het is het enige middeleeuwse kasteel in Overijssel dat bewaard is gebleven en herbergt 40 kamers en zalen. De oorsprong gaat terug tot de 14e eeuw.

Dalfsen wordt voor het eerst genoemd in het begin van de 13e eeuw. Graven uit de tijd van de trechterbekercultuur getuigen echter van een langere bewoning die teruggaat tot grofweg 3000 vC. Dit was de cultuur van de hunebedbouwers en het kunstwerk bij station Dalfsen “De zwevende kei” getuigt daar ook van. Dalfsen is een gezellig, levendig dorp dat ruim mogelijkheden te bieden heeft voor een kort verblijf.

wandelnetwerk: wandeling van Ommen naar Dalfsen

Interested in van Ommen naar Dalfsen?

footerwandelaars