Skip to content

van Zutphen naar Laren

wandelnetwerk van Zutphen naar Larenwandelnetwerk in oost Nederland

Door Zutphen loopt het kleine riviertje “De Berkel” dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Op onze wandeling van Zutphen naar Laren pikken we het riviertje op in het centrum van Zutphen en volgen haar oevers voor ongeveer 15 kilometer. Langs de oevers liggen verschillende landgoederen en het prachtige Gelderse dorpje Almen. wandelnetwerk

Vroeger was de Berkel van belang voor het transport van koopwaren van en naar Duitsland. Hiervoor maakte men gebruik van de typisch lokale Berkelzomp, dat met zijn brede romp een groot laadvermogen had maar toch goed bruikbaar was met zijn geringe diepgang op de gemiddeld niet zo diepe Berkel.
Ooit is De Berkel gekanaliseerd geweest maar er is gewerkt aan herstel door een veel natuurlijker verloop. Bij Almen is het nog zoals het helemaal vroeger was met ruime meanderende bochten.
De bio-diversiteit neemt door het meer natuurlijke karakter gelukkig ook weer toe. De wandeling van vandaag geeft je de kans op het zien van de Grutto, Tureluur, Wulp, Gele Kwikstaart, Oeverzwaluw en wie weet misschien zelfs de rode Wouw.

Het laatste deel van het traject voert door de weilanden en dus agrarisch gebied naar het Gelderse Laren. Niet groot met slechts 4000 inwoners maar ze hebben er bedden, restaurants, terrassen en een fantastische bakker.

wandelnetwerk: wandeling van Zutphen naar Laren

Interested in van Zutphen naar Laren?

footerwandelaars