wandelnetwerk in oost Nederland
Door Zutphen loopt het kleine riviertje “De Berkel” dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Op onze wandeling van Zutphen naar Laren pikken we het riviertje op in het centrum van Zutphen en volgen haar oevers voor ongeveer 15 kilometer. Langs de oevers liggen verschillende landgoederen en het prachtige Gelderse dorpje Almen. wandelnetwerk
Vroeger was de Berkel van belang voor het transport van koopwaren van en naar Duitsland. Hiervoor maakte men gebruik van de typisch lokale Berkelzomp, dat met zijn brede romp een groot laadvermogen had maar toch goed bruikbaar was met zijn geringe diepgang op de gemiddeld niet zo diepe Berkel.
Ooit is De Berkel gekanaliseerd geweest maar er is gewerkt aan herstel door een veel natuurlijker verloop. Bij Almen is het nog zoals het helemaal vroeger was met ruime meanderende bochten.
De bio-diversiteit neemt door het meer natuurlijke karakter gelukkig ook weer toe. De wandeling van vandaag geeft je de kans op het zien van de Grutto, Tureluur, Wulp, Gele Kwikstaart, Oeverzwaluw en wie weet misschien zelfs de rode Wouw.
Het laatste deel van het traject voert door de weilanden en dus agrarisch gebied naar het Gelderse Laren. Niet groot met slechts 4000 inwoners maar ze hebben er bedden, restaurants, terrassen en een fantastische bakker.
wandelnetwerk: wandeling van Zutphen naar Laren
wandelnetwerk in Oost Nederland
Wandelend op de rand van het hoger gelegen terrein van De Veluwe lopen we van Brummen over enkele landgoederen naar torenstad Zutphen in het prachtige IJssel-dal. De Veluwe is van oorsprong een zijmorene van een gletsjer uit de voorlaatste ijstijd van 150.000 jaar geleden. Water dat gefilterd door de zandgrond van de Veluwe hier als kwelwater aan de oppervlakte komt zorgt hier en daar voor drassige weilanden. Landgoederen vind je hier in overvloed, van het statige kasteel Engelenburg tot het wat bescheidener bij Natuurmonumenten in beheer zijnde Leusveld.
Het betreft een gevarieerde wandeling met bos, water en moerassige gronden. Op onze wandeling van Brummen naar Zutphen eindigen we over het stuk door de uiterwaarden van de rivier de IJssel en komen vanzelf uit in het centrum van Zutphen; ooit een machtige middeleeuwse stad die al meer dan 1700 jaar wordt bewoond en tegenwoordig een van de mooie Hanzesteden langs de IJssel. In Zutphen vind je prachtige historische gebouwen als de Walburgiskerk en de Drogenap Toren en mooie straatjes. In de Walburgiskerk vind je in de Librije (bibliotheek) ook nog de enige kettingbibliotheek van Nederland uit 1561. De boeken die hier als naslagwerk konden worden ingezien lagen hier aan de ketting om ontvreemding te voorkomen. wandelnetwerk
In Zutphen heb je ook de mogelijkheid om bij ons een privé-stadswandeling bij te boeken.
wandelnetwerk:wandeling van Brummen naar Zutphen
wandelnetwerk in Oost Nederland
Deze wandeling van Laren naar Holten begint prachtig met de weilanden en bossen behorend bij “landgoed Huis Verwolde.” De eerste vermelding van dit landhuis gaat terug tot 1346. In het begin van de 16e eeuw toen het op het grondgebied van Gelre lag is het danig versterkt geweest met onder meer drie (!) slotgrachten die inmiddels weer gedempt zijn. In 1510 werd het aangevallen door de bisschop van Utrecht met een leger van 1600 (!) ruiters en 300 voetknechten. Dat moet wat geweest zijn! Tegenwoordig heerst hier weer de rust die je hier verwacht en getuigen de luiken van de boerderijen in de kleuren van het landgoed dat ze hiervan deel uit maakten. Ook is de dikste Zomereik van Nederland op het landgoed te vinden met een omtrek van 7,60 meter.wandelnetwerk
Tegenwoordig is het landhuis in beheer bij “Geldersch Landschap en Kastelen”, de provinciale landschapsorganisatie die op ruim 12.000 hectare 150 natuurgebieden, kastelen, landhuizen en ruïnes beheert.
Het middelste deel van de wandeling gaat door agrarisch gebied om uiteindelijk te eindigen op de uitlopers van de Sallandse Heuvelrug. De Sallandse heuvelrug is evenals de Veluwe ontstaan door de gletsjers uit de voorlaatst ijstijd van 150.000 jaar geleden. Als zijmorene (zijwaarts door de gletsjers opgedrukt sediment) loopt zij parallel aan de Veluwe en zij vertonen dan ook sterke overeenkomsten. Het gemoedelijke en levendige Holten ligt hier prachtig.
wandelnetwerk: wandeling van Laren naar Holten
wandelnetwerk in oost Nederland
Het dorpje Olst ligt, net als het dorp Wijhe, aan de oevers van de IJssel (Wijhe is vertrekpunt wanneer het traject Olst-Wijhe vanwege de kilometers met het openbaar vervoer wordt gedaan). Van hieruit voert de tocht door of langs de uiterwaarden. Soms bevind je je op gelijke hoogte met de IJssel om het andere moment wijdse vergezichten te krijgen van een dijk over de IJssel naar de Veluwe of het Hanzestadje Hattem.
Kleine weggetjes, weilanden en alluviale bossen staan voor prachtige uitzichten en een gevoel van ruimte en vrijheid op deze wandeling van Olst/Wijhe naar Zwolle. Ganzen, zwanen, watervogels, steltlopers en roofvogels zoals sperwer, buizerd en torenvalk vormen samen met de uiterwaarden het beeld van de dag. Misschien heb je geluk en ontmoet je de zeearend ook nog die hier door het IJsseldal jaagt. Mocht dat niet lukken dan kan je in het broedseizoen vlak voor Zwolle ook nog de zeldzame zwarte stern begroeten. wandelnetwerk
In provinciehoofdstad Zwolle is het goed toeven. Naast talloze kwalitatief goede restaurants met menukaarten die de hele wereld beslaan en tal van terrassen is een bezoek aan het vermaarde museum De Fundatie zeker de moeite waard. of aan het Herman Brood museum natuurlijk. Beide kan ook: ze liggen tegenover elkaar. Maar lekker dwalen door de mooie straten, over pleinen en parken kan natuurlijk ook.
In Zwolle heb je ook de mogelijkheid om een privé-stadswandeling bij te boeken.
wandelnetwerk: wandeling van Olst/Wijhe naar Zwolle
wandelnetwerk in oost Nederland
Bij Zutphen loopt u op deze wandeling van Zutphen naar Deventer aan de westkant can de IJssel direct de zogenaamde Voorster Klei in; dit zijn de winterse overstromingsgebieden van de IJssel. Hier vindt u veel ooievaars, reigers, ganzen, kieviten en (nu nog) de Nederlandse nationale vogel de grutto. De uiterwaarden worden op een groot deel van de route begrensd door een kleine middeleeuwse dijk uit de 14e eeuw. Deze kleine en bochtige oude dijk biedt prachtige vergezichten en intieme hoekjes met bos aan de ene kant en de rivier de IJssel aan de andere kant. Dat is prachtig wandelen met Hollands rivierenlandschap op zijn best.
Via Wilp met zijn mooi gelegen kerkje uit de 12e eeuw lopen we door naar de prachtige Hanzestad Deventer. De houten voorganger van dat kerkje was uit 765 toen Wilp een doorwaadbare plaats aan de IJssel was van waaruit de Angelsaksische missionaris Lebuïnus zijn missie begon om de Saksen te kerstenen.
In Deventer vind je behalve naar de missionaris benoemde Lebuïnuskerk, de Bergkerk, het grootste oorspronkelijke marktplein van Nederland, de oudste Waag van Nederland die voor die functie gebouwd is, de van het jaarlijkse Dickensfestival bekende Walstraat, prachtige straatjes met buiten-segment winkeltjes en een keur aan restaurants en terrassen.
In Deventer heb je de mogelijkheid om een privé-stadswandeling bij te boeken.
wandelnetwerk: wandeling van Zutphen naar Deventer
wandelnetwerk in oost Nederland
Vanuit het centrum van Zwolle loopt u de eerste kilometers door het stedelijk gebied: van de middeleeuwse omgeving van Hanzestad Zwolle via de modernere infrastructuur van de buitenwijken, via het groene recreatiegebied Wijthmenerplas naar het buitengebied. Dat buitengebied is op deze route nog verrassend kleinschalig en het is hier plezierig wandelen. Voor de oplettende wandelaar is hier de rode wouw te ontdekken, een zeer zeldzame broedvogel in Nederland en meteen ook een van de mooiste zo niet de mooiste. Via Wijthmen duiken we de bossen in om via de landgoederen te eindigen bij station Dalfsen van waar het niet ver meer is naar Dalfsen zelf. wandelnetwerk
Op landgoed “De Horte” heeft Landschap Overijssel in het oude landhuis en bijgebouwen haar kantoren. Landschap Overijssel is een van de 12 provinciale landschappen. De Stichting beheert 56 landgoederen en Natuurterreinen in Overijssel die samen een oppervlakte beslaan van ongeveer 4000 hectare.
Er is bij deze wandeling van Zwolle naar Dalfsen bewust gekozen voor deze route omdat hier meer onverharde paden gevonden konden worden wat onze persoonlijke voorkeur heeft boven verharding, ook wanneer dit fietspaden betreft. Maar het is een keuze die je zelf anders mag maken wanneer je liever langs de oevers van de Vecht naar Dalfsen loopt; ook hiervoor hebben we GPX-datat beschikbaar en het eindpunt is hetzelfde. De route loopt dan echter de hele dag over verharde wegen/fietspaden met meer gebruikers/auto’s en zonder beschutting dus dat moet je in je keuze dan wel meenemen.
wandelnetwerk: wandeling van Zwolle naar Dalfsen
wandelnetwerk in Oost Nederland
Peak to Peak in Nederland. Vanuit Hellendoorn lopen we via de velden de bossen van de 41 meter hoge Hellendoornse Berg. Na de bossen van de Eelerberg komen we uit in het agrarisch gebied rond Lemele tussen Eelerberg en de 60 meter hoge Lemelerberg . Hier loopt de route met heidevergezichten over de 78 meter hoge Archemse Berg. De Archemse berg is de op een na hoogste top van Overijssel. Wanneer je bovenop staat en naar het Oosten kijkt zie je misschien de Tankenberg die met ruim 81 meter het hoogste punt van de provincie vertegenwoordigt. Met de Archemerberg hebben we letterlijk het hoogtepunt van de dag bereikt. Vanaf hier heb je een 360 graden kijk op Overijssel met Deventer en Raalte in het Zuid-Westen, Zwolle in Noord-Westen en de Twentse agglomeratie in het Oosten. Nog net piekt het kerkje van Lemele dichtbij over de heuvelrand. Nu dalen we af naar Ommen in het Vechtdal waar we na een tijd langs de Regge gelopen te hebben arriveren. Een echte bergetappe dus in ons wandelnetwerk die de moeite meer dan waard is.
Ommen is al sinds jaar en dag een toeristische trekpleister, met name voor Nederlanders die in eigen land hun vakantie door willen brengen. Je vindt hier dus naast veel campings ook alle faciliteiten die je kunt bedenken inclusief een ruime keus aan restaurants. Hoewel de regio erg toeristisch is heb je daar zodra je buiten het centrum van Ommen bent niet veel last van. Er blijft volop gelegenheid van de rust en de omgeving te genieten op deze wandeling van Hellendoorn naar Ommen.
wandelnetwerk: wandeling van Hellendoorn naar Ommen
wandelnetwerk in oost Nederland
Ten noorden van Deventer liggen de Landgoederen “Nieuw Rande” en “De Haere”, beide eigendom van Stichting IJssellandschap. Deze stichting is voortgekomen uit de geestelijke gezondheidszorg instellingen van Deventer waarvan de geschiedenis teruggaat tot het einde van de 13e eeuw toen veelal vermogende hulpbehoevenden (ouderen, gehandicapten, weduwen) in ruil van bezit, verzorging terugkregen in de gasthuizen. Nu onderhoud en koestert de stichting dit bezit en de cultuurhistorie op 4.000 hectare aan landgoederen, landbouwgrond, bossen en natuurgronden inclusief de daarop aanwezige bebouwing. Prachtig terrein om te wandelen met parkachtige landschappen rond de landgoederen, dijken, bospaden en open veld.
Op deze wandeling van Deventer naar Olst komt u langs de prachtige watertoren van Deventer uit 1892, langs het huis van de voormalige gouverneur van Oost-Indië, lijdend voorwerp in Max Havelaar’s Multatuli, en langs de overblijfselen van het Nederlandse rivier-verdedigingssysteem voor inundatie de IJssellinie, een overblijfsel van de koude oorlog. Belangrijke en interessante cultuurhistorie!
Dit is een prachtige wandeling die je vanuit het centrum van Deventer via parken, een slaperdijkje, buitenwijken en landgoederen naar Olst voert aan de rand van de IJssel.
wandelnetwerk: wandeling van Deventer naar Olst
wandelnetwerk in oost Nederland
Deze wandeling van Ommen naar Dalfsen voert je langs de Regge, door bossen en over meerdere landgoederen. Via landgoed “Het Laer” , wat open plek in het bos betekent, komen we al gauw aan de boorden van het kleine riviertje “De Regge”. In oude tijden van belang voor de handel per boot op Zwolle…tot Deventer met het graven van De Schipbeek de Regge haar water ontnam en hiermee Zwolle de loef afstak. Het is nooit meer goed gekomen tussen die twee.
Via landgoed-dorp Vilsteren komen we in het stroomgebied van de Vecht. Dit is een prachtig gebied met vergezichten, intieme waterpartijen en oeverwallen. Vilsteren is eigenlijk een dorp op een landgoed en is werkelijk een prachtig gehucht en beschermd dorpsgezicht. Hier wonen 350 mensen waarvan 175 in het dorp zelf dat een katholieke enclave in een voornamelijk protestantse regio vormt. De oude boerderijen, het landhuis en de stellingmolen nemen je mee terug in de tijd. Hoewel het oogt als een openluchtmuseum is dat geenszins het geval of zoals ze het zelf beschrijven “een levend landschap in een levende gemeenschap.”
Later op de dag passeren we ook nog het prachtige “kasteel Rechteren” dat op een eiland binnen een oude rivierarm van de Overijsselse Vecht ligt. Het is het enige middeleeuwse kasteel in Overijssel dat bewaard is gebleven en herbergt 40 kamers en zalen. De oorsprong gaat terug tot de 14e eeuw.
Dalfsen wordt voor het eerst genoemd in het begin van de 13e eeuw. Graven uit de tijd van de trechterbekercultuur getuigen echter van een langere bewoning die teruggaat tot grofweg 3000 vC. Dit was de cultuur van de hunebedbouwers en het kunstwerk bij station Dalfsen “De zwevende kei” getuigt daar ook van. Dalfsen is een gezellig, levendig dorp dat ruim mogelijkheden te bieden heeft voor een kort verblijf.
wandelnetwerk: wandeling van Ommen naar Dalfsen
wandelnetwerk in oost Nederland
Vanuit het centrum van Deventer loop je via de wijk voorstad-Oost, met het typische Engelse stadion “de Adelaarshorst” van voetbalclub Go Ahead Eagles en via het de buitenwijk Colmschate de provincie Overijssel uit. Het is wanneer je op de kaart kijkt op het eerste oog misschien geen wandelgebied maar daardoor is het hier ook erg rustig en landelijk en we zijn er in geslaagd hier een mooie wandeling uit te zetten. Het agrarische land laat regelmatig verrassend intieme hoekjes zien en heeft ook mooie vergezichten. Absoluut de moeite waard dus deze wandeling van Deventer naar Laren. Langs het bosrijkere Harfsen komen we in agrarisch gebied en in het Gelderse Laren. Vroeger lag Harfsen 3 kilometer zuidelijker dan tegenwoordig. Het toenmalige Harfsen is tijdens gevechten rond de bevrijding zo beschadigd dat het elders onder de zelfde naam nieuwbouw kreeg. Meer dan 50 boerderijen werden vernietigd.
Het dorp Laren, bekend om zijn landgoederen, is niet groot met slechts 4000 inwoners maar ze hebben er bedden, restaurants, terrassen en een fantastische bakker.
wandelnetwerk: wandeling van Deventer naar Laren
wandelnetwerk in Oost Nederland
Dit is werkelijk een fantastisch mooie etappe in ons wandelnetwerk, die bijna geheel over onverharde paden door natuurterrein loopt. Vanuit station Holten loop je direct tussen de velden door licht stijgend de bossen in. Langzaam verandert het bos van loofbos op de lagere voedselrijkere en vochtiger delen in gemengd bos waarin plaats is voor meer dennen. Na het passeren van het bezoekerscentrum (bezoek vooral het natuurmuseum Holterberg met zijn prachtige diorama’s voor een introductie op je wandeldag!) opent het bos zich al snel om plaats te maken voor de heide. Dit is een van de grootste droge heidegebieden van Europa.
Het kan nog, vanuit een dorp een zandweg tussen koren door, het vee, de boerderijen….en dan die mooie heide op, vol kleur en vergezichten om te eindigen (tussen koren door, langs vee en boerderijen) in het volgende dorp Nijverdal…Hier eindigt de dag op het station voor wie morgen niet doorloopt naar Ommen. Loop je morgen wel naar Ommen dan loop je vandaag nog door naar Hellendoorn.
Een hele dag vol van heide vergezichten en wie weet, misschien laat de in Nederland zeldzame Raaf of het Korhoen zich ook nog wel zien.
Toen ik langs het tuinpad van mijn vader…..het kan echt nog met deze wandeling van Holten naar Hellendoorn !
wandelnetwerk:wandeling van Holten naar Hellendoorn
wandelnetwerk in Oost Nederland
Vanuit het centrum van Deventer loop je via de 19e eeuwse schilwijk Voorstad-Oost via groene doorsteekjes naar de buitenwijken.De schilwijken zijn de eerste wijken die rond het centrum gebouwd werden na de uitbreiding van de stad na het intrekken van de vestingwet in 1874. Tot die tijd regelde deze wet de verdediging van Nederland tegen vijandelijke aanvallen. In voorstad-Oost ligt ook het vanwege zijn engelse karakter alom geroemde voetbalstadion van Go Ahead Eagles de Adelaarshorst.
Na het verlaten van de buitenwijken van Deventer loop je zo het agrarisch gebied van Salland ten Oosten van Deventer in. Vanaf hier opent het landschap zich met mooie, intieme momenthoekjes en doorsteekjes. Na het passeren van de bossen rond Lettele en het coulisselandschap bij Dijkerhoek brengt de route ons via het agrarisch gebied tussen Dijkerhoek en Holten naar het dorp Holten zelf. Holten heeft veel te bieden; een gezellige dorpskern, voldoende keus uit restaurants en café’s en goede winkelfaciliteiten. Holten ligt aan de voet van Nationaal Park “De Sallandse Heuvelrug.”
De afstand van de wandeling van Deventer naar Holten is afhankelijk van je startpunt: Deventer centrum of Deventer station Colmschate als je besluit het eerste deel me bus of trein wat in te korten.